Nieuws
Hoge Raad verbiedt ontruiming kraakpanden
De Hoge Raad verbiedt de strafrechtelijke ontruiming van gekraakte panden. Het maakt niet uit hoe lang een pand al leeg stond op het moment dat het gekraakt werd.

Dat blijkt uit een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gepubliceerd (LJN:BJ1254) Een inbreuk op een fundamenteel recht als het huisrecht moet berusten op een in de wet voldoende precies omschreven bevoegdheid, zegt de Hoge Raad. Zo'n wet is er nu niet. Daardoor ontbreekt de bevoegdheid voor strafrechtelijke ontruiming door de politie op last van het Openbaar Ministerie. Burgemeester Job Cohen laat in een reactie weten de uitspraak ‘een tegenvaller' te vinden. Hij gaat kijken of de nieuwe kraakwet de uitkomst biedt die de initiatiefnemers claimen.

De Amsterdamse politiechef Leen Schaap noemt op de site van Het Parool de uitspraak ‘verbijsterend'. Een voor dinsdag geplande ontruimingsronde in Amsterdam gaat waarschijnlijk niet door.

Bron: vastgoedmarkt.nl - 12 oktober 2009

Gevolg en advies
Deze uitspraak heeft voor u als gevolg dat u nu altijd naar de civielrechter moet om aanwezige krakers uit uw pand te krijgen. Dit kost uiteraard geld en tijd.
Ons advies is dan ook om gebruik te maken van leegstandsbeheer van VoorkomLeegstand. Neem vandaag nog contact met ons op.