Nieuws
De antikraakwet die vorig jaar op het nippertje door de Tweede Kamer werd aangenomen, riep dinsdag in de Eerste Kamer weer veel vragen op.
Toch lijkt het kraakverbod het bij de stemming op 1 juni te gaan halen.
Het CDA (21 zetels) zei positief te zijn, de VVD (veertien zetels) wil kraken ‘altijd en overal’ verbieden en vindt veranderingen in de wet op dit moment niet meer zo nodig. Beide partijen zien wel nogal wat bureaucratie opdoemen. De ChristenUnie (vier zetels) en de SGP (twee zetels) lieten dinsdagavond laat weten voor te zullen stemmen, waarmee het voorstel in de senaat in elk geval aan een meerderheid van 41 zetels zou komen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei dat, als de wet echt wordt aangenomen, deze op 1 oktober in werking zal kunnen treden en ‘mogelijk eerder’.
De SP had er geen goed woord voor over en stelde dat ‘wij in Nederland minder last van kraken hebben dan in landen waar het verboden is’. Als ‘enig lichtpuntje’ ziet de partij dat Hirsch Ballin liet weten dat er niet meteen een jacht zal ontstaan op de 1500 krakers die na ingang van de wet meteen strafbaar zijn, ook al willen de initiatiefnemers geen overgangsperiode. De PvdA noemde het voorstel ‘'onnodig, onlogisch en onverstandig’.
De PVV hielp het kraakverbod vorig jaar in de Tweede Kamer aan een meerderheid, nadat de indieners met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken kwamen, in plaats van de voorgenomen vier maanden. Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. De straf voor kraken met intimidatie of geweld werd verdubbeld tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers als groep opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.