Nieuws
Senaat niet erg enthousiast over anti-kraakwet
De anti-kraakwet kan in de Eerste Kamer nog niet op erg veel enthousiasme rekenen. De senaat vraagt zich zelfs af of het initiatief niet ‘een lege huls’ is.

De Tweede Kamerleden Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie) en Van der Burg (VVD) willen met hun initiatief leegstand en kraken harder aan te pakken. In deze wet wordt kraken gezien als een misdrijf. Daarnaast biedt de wet gemeenten instrumenten om leegstand aan te pakken. De Eerste Kamer is nog in de fase van schriftelijke behandeling.
De Tweede Kamer was ook niet enthousiast over de initiatiefwet, maar ging half oktober vorig jaar toch schoorvoetend akkoord. Voor stemden CDA, VVD, ChristenUnie, SGP, PVV en Verdonk. Ook toen vroeg men zich af of bij de huidige gemoedelijke praktijk van het kraken wel zulke harde instrumenten passen. Uit onderzoek blijkt dat ontruimingen de laatste jaren doorgaans zonder geweld en in goede orde verlopen. Volgens dat onderzoek is de kraakbeweging ‘gepacificeerd’.
In landen waar een verbod op kraken staat, zijn harde confrontaties aan de orde van de dag, merkt de senaat op. Bovendien: is kraken nog wel een probleem? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vier grote steden zeggen geen behoefte aan de wet te hebben. Zeker niet als er geen extra geld komt om de wet te handhaven. De Eerste Kamer zet ook vraagtekens bij de hoogte van de straffen: een jaar celstraf of meer en boetes van 7.600 tot 19.000 euro. De initiatiefnemers benadrukken dat zij de wet ook hebben gemaakt, omdat zij principieel tegen kraken zijn. (LC)

Bron: http://www.sconline.nl/...